Biologische groente- en fruittassen

 

Goed voor uw gezin en uzelf zorgen is gemakkelijker geworden. Met de biologische groenten en fruit van Bioboer Giel zet u drie à vier keer per week een verantwoorde, voedzame en gevarieerde maaltijd op tafel. De groenten en fruit staan elke woensdag in een papieren tas voor u klaar bij Poiesz.

 

Verrassend

De ene keer eet u biologische broccoli, bloemkool of snijbiet, de andere keer spitskool, vers van het land. De inhoud van de groente- en fruittassen van Bioboer Giel beweegt met de seizoenen mee. Giel vertelt graag hoe hij dat voor elkaar krijgt: “Samen met een groep bevriende telers zorgen we voor veel variatie. In de winter eten mensen nog steeds graag een tomaatje, dus de tas bevat dan niet alleen maar knollen en bollen. Om te zorgen dat het geheel altijd vrolijk oogt, voegen we ook wel eens biologische paprika toe.”

 

Bewezen in de praktijk

Als het aan Poiesz ligt, gaan we nog meer groenten en fruit eten. Matthijs van Zeijl, category manager AGF, onderzocht de mogelijkheden om biologische groente- en fruittassen aan te bieden. Matthijs: “Zoiets specifieks doet een leverancier er niet even bij. Het is een arbeidsintensief en complex proces. Bioboer Giel heeft al een steengoed concept,
dat zich bewezen heeft in de praktijk.” Giel is blij met het uitgebreide netwerk van winkels in Noord-Nederland: “De klantvriendelijkheid van Poiesz past goed bij ons.”

Onverpakt

Een groot voordeel van de nieuwe samenwerking is de manier van verpakken. Matthijs: “Mensen die graag biologische producten kopen, nemen hun groente en fruit het liefst zonder plastic of kartonnen verpakkingen mee naar huis. Voor hen zijn de papieren tassen van Bioboer Giel met onverpakte biologische groenten en fruit perfect.”

 

Paplepel

Giel wist al vroeg dat biologisch boeren bij hem paste. Giel: “Ik liep altijd tussen de koeien en de schapen. Mijn ouders begonnen in 1993 met biologische fruitteelt en akkerbouw, omdat ze toen al bezig waren met wat ze wilden nalaten.” Giel is de drijvende kracht achter de groente- en fruittassen, om zo voor veel mensen biologisch eten gemakkelijker te maken. Zijn ouders zijn nog steeds actief in het bedrijf. Giel: “De recepten die we elke week versturen, worden gemaakt door mijn moeder.”

 

Wisselteelt

De bodem is de basis. Giel en zijn collega’s gebruiken geen chemische bestrijdingsmiddelen en geen kunstmest. De gewassen krijgen de tijd om te groeien en te rijpen, elk jaar op een ander gedeelte van het land. Giel: “Zo raakt de grond niet uitgeput en groeien op deze plek over 100 jaar nog steeds lekkere groenten en fruit.”