De Poiesz aardappelwijzer

Uw aardappelkeuze heeft invloed op hoe uw gerecht gaat smaken. Zo is stamppot lekkerder met een kruimige aardappel. En patat lekkerder met een steviger aardappel. Wilt u nooit mispakken? Gebruik deze handige aardappelwijzer om het kooktype en de verkrijgbaarheid op te zoeken van aardappelen die bij Poiesz te koop zijn. Natuurlijk kunt u ook uw Poiesz groenteman om tips en adviezen vragen, want nergens vindt u meer kennis van én keus in aardappels dan bij Poiesz.

Aardappelrassen

 

Een veelzijdige aardappel die z’n naam dankt aan de Friese streek ‘het Bildt’ waar hij nog steeds verbouwd wordt. De Bildtstar is in het Noorden erg geliefd. Hij blijft heel bij het koken en is iets kruimig op het bord.

 

Kooktype: vrij vastkokend

Verkrijgbaar: augustus t/m mei/juni

 

 

 

Een zeer vroege aardappel van Hollandse bodem. De aardappel blijft heel bij het koken en is iets kruimiger op het bord dan de Bildtstar. Een prima aardappel voor het maken van lekker dikke frieten.  

 

Kooktype: kruimig

Verkrijgbaar: juni/juli t/m september/oktober

 

 

 

De Rode Star is van oorsprong een Friese aardappel, die met name op de vruchtbare zeeklei van ‘het Bildt’ in Friesland geteeld wordt. Een legende voor de echte fijnproever. Blijft na het koken redelijk stevig.

 

Kooktype: zeer kruimig

Verkrijgbaar: oktober/november t/m februari/maart

 

 

 

De Opperdoezer Ronde is een speciale aardappel die geteeld wordt rondom het Noord-Hollandse dorp Opperdoes. Hij is onregelmatig van vorm en heeft diepliggende ogen. Deze vastkokende aardappel is een ware delicatesse voor de fijnproever. Door zijn kwetsbare schil wordt deze aardappel met de hand gerooid en gesorteerd. 

 

Kooktype: vastkokend

Verkrijgbaar: juni/juli t/m september

 

Een vorstelijk lekkere aardappel. Heerlijk voor winterkost. De Irene wordt vooral in het Noorden geteeld én gegeten. U kunt ze het beste in een klein laagje water langzaam gaar stomen. 

 

Kooktype: zeer kruimig

Verkrijgbaar: oktober t/m mei

 

 

 

Het aardappelras Eigenheimer wordt vaak Borger genoemd. Deze aardappel komt van oorsprong uit de Groningse klei, uit het dorp Borgercompagnie. Deze aardappel kan tijdens het koken uit elkaar vallen.

 

Kooktype: zeer kruimig

Verkrijgbaar: juli t/m maart/april

 

 

 

Deze kruimige aardappel wordt op traditionele wijze geteeld en verwerkt op het eiland Malta met pootaardappelen uit onder andere de Bildtstreek. Dit komt tot uiting in de ‘puike’ smaak en kwaliteit.

 

Kooktype: kruimig

Verkrijgbaar: maart t/m juni

 

 

 

Eén van de vroegst geteelde aardappelen rond het Middellandse Zeegebied. Vanaf mei kunt u al genieten van deze primeuraardappel. Ook in Nederland is de Doré één van de eerste aardappelen. Hij wordt met name geteeld in Zeeland en op de Zuid-Hollandse eilanden. Het is een kruimige, smakelijke zomeraardappel.

 

Kooktype: zeer kruimig

Verkrijgbaar: april/mei t/m september