ALLES OVER DE LEKKERSTE DROGE WORST

Wij helpen u om de lekkerste droge worst te vinden!

Borrelhapjes, feestelijke hapjes

In het Noorden wordt heel veel droge worst gegeten. Meestal op gezellige momenten, zoals bij de borrel of op een feestje. Maar het maken van droge worst is een serieus en authentiek ambacht. De worstreceptuur is vaak een lang bewaard familiegeheim dat de worstmakers binnen de familie aan elkaar doorgeven.

 

Daarbij probeert elke generatie het recept verder perfectioneren, of om nieuwe smaken te creëren. De traditie van het worst maken is honderden jaren oud en is ontstaan uit de behoefte om vlees langer houdbaar te maken en ook om zoveel mogelijk van het slachtdier te gebruiken.

 

Van borrelhapje naar culinaire smaakmaker

Ambachtelijk gemaakte droge worsten uit Friesland, Groningen of Drenthe zijn een heerlijk (borrel)hapje. Maar steeds meer mensen ontdekken dat ze ook échte maakmakers zijn in: salades, soepen, stamppotten, gebakken aardappelen, tosti’s en tal van broodjes. In deze worstwijzer geven wij u een paar smakelijke recepttips.

Boerenmetworst

 

  • Wordt gemaakt van stukjes varkensvlees en varkenspek
  • Milder van smaak door een mildere kruiding (zonder kruidnagel)
  • Minder gedroogd en daarom iets zachtere textuur dan droge worst
  • Dit is een worst die tijdens veel eetmomenten gebruikt kan worden doordat het een wat algemenere smaak heeft

 

Bij Poiesz verkrijgbaar van Huls, Visser en Familiebedrijf Weidenaar.

 

 

Groninger droge worst

 

  • Traditioneel gemaakt volgens authentiek Gronings slagersrecept
  • Wordt zo’n 4 tot 5 dagen langer dan de Friese droge worst gedroogd.
  • Is daarom iets droger, maar wél zachter dan Drentse droge worst.
  • Wat donkerder van kleur
  • Bevat meer kruidnagel dan Friese- of Drentse droge worst
  • Fijner van structuur dan Drentse droge worst
  • Wordt soms gerookt, maar over het algemeen niet

 

Bij Poiesz verkrijgbaar van Familiebedrijf Weidenaar, Huls, Koning Worst en Vleeswaren.

Friese droge worst

 

  • Traditioneel gemaakt volgens authentiek Fries slagersrecept
  • Gemaakt van varkensvlees en/of een combinatie van varkens- en rundvlees
  • Echte Friese verse droge worst hoort minder gedroogd te zijn (tot maximaal zo'n 4 dagen) en wordt daarom ok wel verse droge wrost genoemd. Friese droge worst is zachter dan Drentse- en Groninger droge worst. De standaard Friese worst wordt nu iets langer gedroogd, maar altijd korter dan de Drentse, Groningse of Twentse.
  • Traditioneel gerook met turf en/of hout

 

Bij Poiesz verkrijgbaar van Familiebedrijf Weidenaar, Grutte Pier, Bruinsma Worstmakerij en de Gebroeders Steneker.

 

 

Drentse droge worst

 

  • Traditioneel gemaakt volgens authentiek Drents recept van de worstmaker
  • Bevat minder kruidnagel dan Groninger en de Friese droge worst
  • Is over het algemeen iets grover van structuur dan de Friese of Groninger droge worst
  • Wordt op hogere temperatuur gedroogd en krijgt daarom z’n specifieke ingedroogde uiterlijk. Is daarom ook harder dan Friese of Groninger droge worst.

 

Bij Poiesz verkrijgbaar van Familiebedrijf Weidenaar, Huls, Koning Worst en Vleeswaren, Bruinsma Worstmakerij en de Gebroeders Steneker.