Courgette soep met Lodewijker vloerbrood en basilicum mayonaise

Ingrediënten voor 4 perso(o)n(en)

1 courgette
1 teentje knoflook (net à 2 stuks)
3 eetlepels Poiesz gesnipperde uitjes (zakje à 175 gram)
1 zakje Poiesz snack waspeen (zakje à 375 gram)
1 bosje verse basilicum (schaaltje à 20 gram)           
1 pakje Baconspecialist crispy bacon                                   
2 eetlepels Poiesz spekreepjes (bakje à 200 gram)
Half Lodewijker vloerbrood donker koren
2 Poiesz scharreleieren (doos à 6 stuks)                                                                  
100 ml Campina room culinair (pakje à 200 ml)                              
1 pot Struik krachtbouillon kipfilet voor 1 liter bouillon (pot à 350 ml)
2 eetlepels Perfekt patentbloem (pak à 1 kilo)
3 eetlepels Perfekt vloeibaar culinair (fles à 500 ml)                      
3 eetlepels Calvé mayonaise (pot à 650 ml)             
Bertolli olijfolie extra vierge (fles à 500 ml)

Bereidingswijze

Kook de eieren 7 minuten in een steelpan. Blancheer ondertussen de basilicum 20 seconden in het kokende water van de eieren. Draai daarna de basilicum fijn met een staafmixer. Voeg 3 eetlepels mayonaise toe. Draai nogmaals door en dan is de basilicum mayonaise klaar. Pel de eieren en snij in stukjes. Leg de mayonaise en ei apart. Pak een kan en giet hier de krachtbouillon kipfilet in. Voeg 3 delen water toe en zet apart.
Doe voor de soep 3 eetlepels vloeibaai culinair in een soeppan. Voeg 3 eetlepels gesnipperde uitjes toe met een gekneusd teentje knoflook. Voeg hierna 2 eetlepels spekreepjes toe. Laat alles glazig worden, niet laten kleuren. Haal ondertussen de uiteinden van de courgette en snij in de lengte doormidden. Snij vervolgens in lange repen en daarna in blokjes. Houd ¼ van de gesneden courgette apart voor de garnituur van de soep. Doe de rest van de courgette bij de ui, spek en knoflook en laat dit ook glazig worden. Voeg 2 eetlepels patentbloem toe en roer goed door op zacht vuur. Voeg daarna een vierde van de bouillon toe. Laat het geheel koken totdat de soep gaat binden. Voeg daarna in delen de rest van de bouillon toe. Laat de soep 10 minuten doorkoken. Snijd ondertussen de snack waspeentjes in blokjes en voeg bij de courgettegarnituur toe.
Pureer met een staafmixer de soep glad en voeg daarna de kookroom toe. Roer goed door. Zeef de soep door een vergiet in een andere soeppan. Zorg ervoor dat al het vocht uit het vergiet is. Groentepulp en vleesstukjes die  in het vergiet blijven zitten niet gebruiken. Doe nu de courgette en waspeengarnituur in de gezeefde soep en laat dit nog 8 minuten zachtjes koken totdat dit ook beetgaar is. De soep is daarna klaar.
Opmaken: besmeer sneetjes Lodewijker vloerbrood met de basilicum mayonaise. Doe de soep in een diep bord, breek de crispy baconreepjes in de soep en voeg stukjes ei toe. Laat een paar druppels olijfolie in het bord druppelen. Eet smakelijk!

TIP:

Wijntip: Stoney Creek shiraz rosé