Culinaire rosbief uit de oven met rode wijn-laurierjus, stoofperen en spruitjes

Ingrediënten voor 4 perso(o)n(en)

1 Meesterstuk culinaire rosbief à ca. 785 gram incl. saus, kruiden, amandelen, thermometer en braadbak
1 zak à 1 kilo Poiesz kruimige aardappelen
1 zak à 500 gram spruiten
500 gram stoofperen
3 Verstegen laurierbladeren
2 Verstegen kaneelstokjes
1 bolletje Verstegen verse nootmuskaat
3 eetlepels Van Gilse kristalsuiker
2 flesjes à 250 ml rode Huiswijn
2 eetlepels Remia vloeibare bak en braad
1 dl Melkan volle melk
50 gram Melkan roomboter
zwarte peper
zeezout

Bereidingswijze

Schil de stoofperen, laat het klokhuis en het steeltje eraan zitten. Zet de stoofperen op met 250 ml rode huiswijn, de gebroken kaneelstokjes en 2 eetlepels suiker. Vul het aan met water totdat de peren net onder staan. Laat de peren 2,5 tot 3 uren zachtjes stoven. Het beste is om dit een dag eerder te doen, de peren worden dan nog lekkerder.
Laat de rosbief gedurende 45 minuten buiten de koelkast op temperatuur komen. Verwarm voor de oven op 160°C. Gebruik de kruiden die in de verpakking zijn bijgesloten en wrijf de gehele rosbief hiermee in. Verhit 2 royale eetlepels vloeibare bak en braad in de koekenpan en schroei hierin de rosbief rondom goudbruin dicht. Doe de rosbief in de bijgeleverde ovenschaal en giet de bakboter over de rosbief. Bewaar een klein beetje braadboter in de pan. Gebruik het kleine blauwe thermometertje wat in de verpakking zit en druk dit kleine witte staafje met blauw knopje in het midden van de rosbief. Goed aandrukken zodat het staafje er stevig in zit. Zet de rosbief gedurende 35-40 minuten in de oven. De rosbief is klaar als het blauwe dopje van het thermometertje omhoog is gekomen.
Kook de aardappels gaar, laat ze droogstomen en stamp ze fijn. Breng ze op smaak met de roomboter, een scheutje melk, peper en zout. Roer dit door en maak er een puree van. Maak de spruitjes schoon en verwijder de buitenste blaadjes. Blancheer de spruitjes kort door ze gedurende 5-8 minuten te koken. Verwarm de overgebleven bakboter en blus dit af met een half glas rode wijn. Doe de bijgeleverde saus erbij en voeg 2 laurierblaadjes toe. Laat de saus gedurende 10 minuten zachtjes pruttelen. Haal de rosbief uit de oven en laat deze gedurende 10 minuten onder aluminiumfolie rusten. Rooster de amandelen die bij de rosbief zaten kort in een droge koekenpan.

TIP:

Wijnsuggestie: Tres Arcos Dao vinho tinto Portugese rode wijn