Eisbein oerhammetje met stamppot zuurkool spekblokjes en ananas

Ingrediënten voor 4 perso(o)n(en)

4 Eisbein hammetjes
1 zak à1 kilo Peka stamppotaardappelen
1 schaal à 500 gram verse zuurkool
Franse mosterd
200 gram spekreepjes
1 blikje Perfekt ananasschijven
Volle melk
Roomboter
2 laurierblaadjes
Fles Riesling voor de zuurkool en als wijn bij het gerecht
Verstegen peper en zout molens

Bereidingswijze

  • Doe een laagje zuurkool onder in de pan. Leg hier 2 laurierblaadjes op en bestrooi dit met een beetje peper en zout uit de molen. Leg hier de voorgegaarde Eisbein op en bedek deze met zuurkool. Voeg weer een beetje peper en zout toe en daarna een scheut Riesling wijn en een scheut water. Stoof dit gedurende een uur op een laag pitje.
  • Zet de aardappelen op met een bodempje water en een beetje zout. Deksel op de pan en gaar koken. Bak de spekreepjes in een droge koekenpan krokant. Houd de spekjes apart. Giet de gestoofde zuurkool af en vang het vocht op. Verwijder de laurierblaadjes en de Eisbein. Stamp de zuurkool samen met de aardappelen fijn. Maak het smeuïg met een beetje melk en een klontje boter. Als de stamppot nog iets te droog is, voeg dan een beetje vocht van de zuurkool toe. Voeg als smaakmaker een beetje mosterd, krokante spekjes en zout en peper toe. Pas op met zout, de spekjes zijn ook al gezouten!
  • Dresseer de stamppot op een voorverwarmd bord en leg de Eisbein er bovenop. Garneren met een schijf ananas en drink er een goed glas Riesling bij.
TIP:

Wijntip: Riesling