Gebraden rundersaucijs met jus prei à la crème met kerrie en aardappelpuree

Ingrediënten voor 4 perso(o)n(en)

4 Rundersaucijzen
1 zak à 300 gram fijngesneden prei
1 zak à 1 kilo Peka stamppot aardappelen
2 eetlepels gesnipperde uitjes
150 ml Blue Band kookroom finesse voor koken
50 gram Campina ongezouten roomboter (voor de à la crème saus)
50 gram Campina ongezouten roomboter (voor de aardappelpuree)
500 ml Melkunie halfvolle melk (voor de à la crème saus)
100 ml Melkunie halfvolle melk (voor de aardappelpuree)
60 gram Perfekt patent bloem
Verstegen kerriepoeder
Verstegen zwarte peper
Verstegen zeezout uit de molen
Croma vloeibare boter voor bakken en braden
Bertolli traditionele olijfolie

Bereidingswijze

Wel de saucijzen ca. 2 minuten in kokend water. Dit voorkomt dat het velletje van de saucijs barst tijdens het braden van de worst.
Kook de stamppot aardappelen volgens de aanwijzingen op de verpakking.
Smelt 50 gram roomboter in een pan en voeg de gesnipperde uitjes toe. Doe hier vervolgens 2 theelepels kerriepoeder bij en laat dit oplossen in de boter. Voeg vervolgens de bloem toe. Roer het net zolang door totdat er een bal ontstaat en alle boter is opgenomen door de bloem. Giet een beetje melk erbij, roer dit glad en giet vervolgens de rest van de 500 ml melk erbij. Laat de à la crème saus koken. Giet hierna 100 ml kookruim bij de saus. Zeef daarna de saus zodat deze mooi glad is. Houd de à la crème saus apart.
Verhit 2 eetlepels vloeibare bakboter in een pan. Braad de saucijzen goudbruin gedurende 5 minuten. Blus de boter af met een beetje water, zodat er een jus ontstaat.
Intussen zijn de aardappelen gaar. Stamp de aardappelen tot een puree met een behulp van een stamper. Meng 50 gram roomboter en 100 ml melk door de puree. Breng de puree op smaak met peper en zout. Houd de puree apart.
Verhit 2 eetlepels olijfolie in een wok. Doe de prei in de wok en breng de prei op smaak met peper, zout en kerriepoeder. Roerbak dit kort. Voeg vervolgens 2 eetlepels à la crème saus toe en ca. 50 ml kookroom. Roer dit door.

Opmaken
Gebruik altijd voorverwarmde borden. Leg een schep aardappelpuree in het midden van het bord. Leg naast de puree een schepje prei à la crème. Leg de saucijs hier bovenop en giet als laatste een beetje jus over het gerecht. Doorroeren en gelijk opdienen met de puree en de aardappelen. 

TIP:

Wijntip: Gato Negro Cabernet Sauvignon