Hele kip met kruiden met gemengde groenten, rijst en kerriesaus

Ingrediënten voor 4 perso(o)n(en)

- 2 hele kippen
- 900 gram Perfekt patentbloem
- 4 bakjes verse kruiden:
- koriander, peterselie, salie en laurier
- 1 limoen
- 2 dl Perfekt olijfolie
- 4 teentjes verse knoflook
- 2 eetlepels gesnipperde ui
- 2 theelepels Verstegen kerriepoeder
- 1 dl Blue band Finesse light kookroom
- 1 dl kippenboui llon op basis van Maggi kippenbouillonblokjes
- Verstegen peper en zout uit de molen
- Perfekt vloeibaar culinair
- 2 dl Perfekt olijfolie
- 1 zak à 500 gram basis roerbakgroenten
- 1 rode paprika
- 100 gram panklare sperzieboontjes
- 1 pak à 400 gram Lassi basmatirijst

Bereidingswijze

Bereidingswijze: Doe de bloem in een schaal. Maak in het midden een kuiltje. Giet wat water (niet teveel ineens) in het kuiltje, later kan er altijd nog water bij. Kneed dit tot een soepel deeg en laat het min. 30 minuten rusten in een theedoek. Maak een kruidenmarinade voor de kip. Doe peterselie, koriander, tijm, rozemarijn, 2 teentjes knoflook, 2 dl olijfolie en sap van een limoen in een blender. Draai alles gedurende 30 seconden fijn. Neem de verse kip. Doe een hele ui met een halve limoen in de kip. Strooi peper en zout over de hele kip. Wrijf de kruidenmarinade over de kip. Bestrooi de kip als laatste met een beetje kerriepoeder. Laat dit 20 minuten in de kip trekken.

Bestrooi het werkblad met bloem en rol het deeg met een deegrol (of volle fles wijn) uit tot de dikte van een euro. Pak het deeg op en bedek de kip geheel met het deeg. Bestrijk de ingepakte kip met eigeel en doe de kip 1 uur in een voorverwarmde oven van 180°C. Kook ondertussen de rijst en kook de boontjes beetgaar.

 

Kerriesaus: Doe een beetje olie in een steelpan. Daarbij een gesnipperde ui, een blaadje laurier en een teen gehakte knoflook. Dan 2 theelepels kerriepoeder en dit laten oplossen in olie. Voeg een eetlepel bloem toe en roer het geheel goed door. Daarna 1 dl kippenbouillon toevoegen en het geheel glad roeren. Doe de kookroom erbij, dan 4 à 5 minuten doorkoken. Zeef hierna het geheel, zodat er een gladde saus ontstaat.

 

Gemengde groenten: Doe 2 eetlepels olijfolie in de wok en laat dit heet worden. Roerbak de voorgekookte boontjes kort met de paprika en voeg daarna de roerbakgroenten toe. Schud groente om en breng het op smaak met zout en peper.

 

Opmaak: Haal de kip uit de oven en presenteer dit aan tafel. Let op: Verwijder het deeg, want die is niet eetbaar! Door het bereiden in deeg zijn alle smaken goed bewaard gebleven. Serveer de kip met de rijst, roerbakgroenten en kerriesaus.

 

Maak een timbaaltje van rijst in een koffiekopje. Vet het kopje licht in met olijfolie. Doe de rijst in het kopje en druk dit stevig aan. Keer dan het kopje om boven een verwarmd bod en schud de rijst voorzichting uit het kopje.

TIP:

 Wijntip: Graffigna Argentijnse Chardonnay