Hollandse asperges met verse zalm, krieltjes en een dillesaus

Ingrediënten voor 4 perso(o)n(en)

4 stukken verse zalmfilet met huid
1 zak à 600 gram Poiesz krieltjes
1,5 kilo Hollandse witte asperges
1 bakje à 30 gram peterselie
1 bakje à 20 gram dille
1 flesje à 400 ml Blue Band Finesse Kookroom light
2 eetlepels Perfekt vloeibaar culinair
200 gram Melkan Roomboter zilver
Verstegen zwarte peper
Verstegen zeezout
1 glas witte droge wijn
2 eetlepels wijnazijn
2 eetlepels gesnipperde ui
2 Verstegen Laurierblaadjes
Perfekt aluminiumfolie

Bereidingswijze

Asperges bestaan voor meer dan de helft uit vocht. Wanneer ze gekocht zijn moeten ze gelijk in een vochtige doek worden gerold of onder water worden gezet. Dit voorkomt het uitdrogen. Schil de asperges met een dunschiller van de kop naar de voet. Snijd het onderste voetje van de asperge. Doe de asperges in een royale pan en doe er zoveel water op dat ze net onder water staan. Leg op de asperges een schoteltje. Dat zorgt ervoor dat de asperges onder het vocht blijven. Voeg zout en een klontje roomboter toe. Breng de asperges aan de kook. Haal de asperges meteen van het vuur af als ze koken. Laat ze afkoelen in het vocht.

 

Doe de wijn met de azijn, gesnipperde ui, laurier en peterselie in een steelpan. Laat dit tot de helft inkoken gedurende 4 à 5 minuten. Voeg de kookroom toe en laat de saus inkoken tot de gewenste dikte. Zeef daarna de saus.

 

Zet de krieltjes op met water met een snufje zout en kook ze zoals beschreven op de verpakking. Doe 2 eetlepels vloeibare boter in de koekenpan en laat deze heet worden. Doe zout en peper op de zalmfilets en bak de zalm in de pan eerst op de velzijde. Draai de zalm om als de onderste helft een beetje wit wordt. Bak vervolgens de andere zijde gedurende 2,5 minuut. Verpak de zalm vervolgens in aluminiumfolie. Hak ondertussen de peterselie fijn voor de krieltjes en de dille voor de saus.

 

Haal de asperges uit het vocht. Breng het aspergevocht opnieuw aan de kook en verwarm de asperges vervolgens in het vocht. Vermeng de gekookte krieltjes met peterselie en een klontje boter. Roer een klontje boter door de saus en voeg op het allerlaatste moment de gehakte dille toe. Laat de asperges uitlekken op een schone doek op een bord. Haal de zalm uit de folie en verwarm deze eventueel nog 2 minuten in een voorverwarmde oven van 180°C. Verwijder het vel en leg de zalm bij de asperges. Doe de krieltjes erbij en de dillesaus.

TIP:

Wijntip: La Châsse Chardonnay