Ingrediënten voor 4 perso(o)n(en)

  • 4 haringen met gesnipperde uitjes
  • 1 zak à 400 gram voorgegaarde aardappelblokjes
  • 1 zak à 300 gram gekookte rode biet
  • 1 Granny Smith appel
  • 1 zak à 200 gram kropsla melange
  • 4 eetlepels Kesbeke augurkenblokjes
  • 2 scharreleieren XL
  • 2 eetlepels g’woon mayonaise
  • 1 Lodewijker stokbrood
  • Een paar blaadjes peterselie
  • 12 bieslooksprieten
  • Peper en zout

Bereidingswijze

  • Kook de eieren c.a. 7 minuten in kokend water.
  • Schil de appel en snijd deze in blokjes. Doe de appelblokjes in een kom en voeg hier 4 eetlepels uitgelekte augurkenblokjes aan toe. Meng het geheel.
  • Snijd de rode bieten in blokjes en meng deze met de appel- en augurkenblokjes.
  • Doe de voorgegaarde aardappelblokjes bij de salade.
  • Snijd de staart van de haring. Snijd de haring vervolgens per helft in 3 reepjes. Leg de reepjes van 2 haringen aan de kant en bewaar deze voor de garnering. Dit zijn ongeveer 12 reepjes. Snijd de overige haringreepjes in blokjes en voeg deze samen met de gesnipperde uitjes toe aan de salade.
  • Voeg 2 royale eetlepels mayonaise toe. Breng het op smaak met peper en zout.
  • Meng de salade vervolgens met een grote lepel en schep van de buitenkant van de schaal naar binnen toe. Zo blijven de blokjes heel.
  • Pel de eieren en snijd ze door de helft.
  • Snijd het Lodewijker stokbrood in grove plakken.
  • Dresseer de kropsla melange op een bord.
  • Pak een kommetje en vul deze met de haringsalade. Zet het kommetje vervolgens op de kop bovenop het bord met de kropsla. Trek het kommetje weer omhoog, zodat de salade in een bolvorm op de kropsla blijft liggen.
  • Garneer het gerecht met de bewaarde Hollandse haringreepjes, een blaadje peterselie en de bieslooksprieten.
  • Serveer het gerecht met een half ei en 2 plakjes Lodewijker stokbrood.
TIP:

Wijntip: Gallo Sauvignon blanc