Hutspot met Noorder saucijs spekjes en mosterdjus

Ingrediënten voor 4 perso(o)n(en)

4 Noorder saucijzen
200 gram ambachtelijke spekblokjes                    

1 zak à 500 gram Poiesz hutspot
500 gram Poiesz kruimige aardappelen                

1 eetlepel Marne Franse mosterd mild               

1 eetlepel Maggi Jus verbeteraar rundvlees

Klontje Melkan ongezouten roomboter

1 laurierblaadje

Verstegen zeezout

Verstegen zwarte peper

Bereidingswijze

Breng in een pan water aan de kook en wel de saucijzen 2 minuten in het kokende water. Dit voorkomt dat het velletje om de saucijs open barst. Bewaar het water voor het afblussen van de saucijzen. Zet de aardappels op en kook ze gaar. Laat de aardappels als ze gaar nog, nog ca. 5 minuten droogstomen met het deksel op de pan.
Zet de hutspot op met een laurierblaadje, peper, zout en een klein beetje water. Kook de groenten zachtjes gaar. Bak de spekjes krokant in een droge koekenpan. Laat ze uitlekken op keukenpapier. Doe vervolgens een klontje boter bij het vet van de spekjes. Verhit de boter en braad hierin de saucijzen goudbruin. Voeg na 5 minuten een eetlepel mosterd en een eetlepel jus verbeteraar toe aan de bakboter van de saucijzen. Roer dit door en blus het af met het water waar de saucijzen in zijn geweld. Houd de saucijzen warm.

Giet de hutspot af en bewaar het vocht. Doe de aardappelen op de hutspot en stamp deze goed door elkaar. Als het iets te droog is, voeg dan een scheutje van het bewaarde water van de groenten toe. Meng de spekjes er doorheen en breng de stamppot verder op smaak met peper en zout. Serveer de jus en de saucijzen bij de hutspot.

 

Verspillingstip:

Gooi restjes hutspot niet weg, maar bewaar ze afgedekt in de koelkast. Na een dag heeft het nog meer smaak gekregen. Opwarmen kan in de magnetron maar verpakken als snack in bladerdeeg kan ook. Leg een lepel hutspot op een plakje bladerdeeg. Maak de zijkanten nat. Vouw het vierkant dubbel tot een driehoek. Bestrijk het pakketje met eigeel. Bak het gedurende ca. 10 minuten af op 180°C in de oven.

TIP:

Wijn: Takún Chileense Merlot