Ierse runder entrecôte met romige kastanje-champignonsaus, bosuitjes

Ingrediënten voor 4 perso(o)n(en)

4 runder entrecôtes

1 bakje à 250 gram kastanje champignons

zak à 450 gram Poiesz pesto aardappelpartjes
5 bosuien

1 schaal à 175 gram gesnipperde ui

2 teentjes verse knoflook

1 eetlepels Maggi jusverbeteraar

Scheutje Hooghoudt vieux

1 flesje à 250 ml Melkan kookroom

Remia vloeibare bak en braad
Bertolli olijfolie
Peper

Zout

Bereidingswijze

Haal de entrecôtes van te voren uit de koelkast en laat ze op kamertemperatuur komen.

Verhit 2 eetlepels olijfolie in een koekenpan. Bak hierin de aardappelpartjes goudbruin. Verhit 2 eetlepels vloeibare bak & braad in een koekenpan. Breng de entrecotes op smaak met peper en zout. Schroei de entrecotes goudbruin dicht door met de entrecotes door de pan ‘te lopen’. Keer het vlees na 1 minuut en bak ook de andere kant goudbruin. Haal de entrecotes uit de pan, verpak deze in aluminiumfolie en houd apart. Dan rust het vlees en wordt het lekker mals.

Snijd de bovenkant en de wortels van de 5 bosuien. Snijd 1 bosui fijn en houd deze apart voor de saus. Verhit een klein laagje water in een koekenpan. Doe een snufje zout in het water en blancheer hierin 4 hele bosuien. Haal ze van het vuur zodra het water kookt en houd ze apart.
Maak de saus van het bakboter van de entrecotes. Bak de uitjes in deze bakboter. Snijd de knoflook fijn en voeg deze toe. Verwijder de voetjes van de champignons. Snijd de champignons in vieren. Voeg de champignons toe aan de uitjes. Giet er 1 eetlepel Maggi jusverbeteraar bij. Vul het dopje van de fles vieux met vieux en giet dit voorzichtig bij de groenten. Pas op: er zit alcohol in dus het kan licht flamberen. Blus het af met de kookroom en breng de saus aan de kook. Roer als laatste het fijngesneden bosuitje door de saus.

 

Opmaak

Zijn de entrecôtes te ver afgekoeld? Verwarm ze dan nog heel kort in een oven op 180 graden totdat ze warm zijn. Snijd de entrecotes in reepjes op de draad en leg deze als een waaier over het bord. Leg de gebakken aardappelpartjes erbij. Giet de saus over het vlees. Leg als laatste een geblancheerd bosuitje op het gerecht.

TIP:

Wijn: La Châsse Franse rode wijn