Kogelbiefstuk met seizoenen pepersaus aardappelgratin en gestoofde prei

Ingrediënten voor 4 perso(o)n(en)

4 malse runderkogelbiefstukken

500 gram Poiesz aardappelen kruimig blauw (zak à 1 kilo)        

3 tenen knoflook (net à 2 bollen)

1 schaal à 175 gram Poiesz gesnipperde uien
1 zak à 300 gram Poiesz fijn gesneden prei
1 schaal à 30 gram Poiesz peterselie

Melkan kookroom (flesje à 250 ml)
2 Poiesz scharreleieren maat M (doos à 6 stuks)

Bon Appetit geraspte belegen kaas (zakje à 175 gram)
Melkan roomboter ongezouten (wikkel à 225 gram)

Heinz tomato frito (pak à 350 ml)

Maggi jusverbeteraar

Croma bakken en braden vloeibaar      

Verstegen zout en 4 seizoenen peper

Bereidingswijze

Haal de biefstuk 20 minuten voor bereiding uit de koelkast zodat het vlees op kamertemperatuur is.
De aardappelgratin: verwarm de oven voor op 200º C. Schil de aardappelen en snijd ze vervolgens in plakjes van een ½ cm dik. Maak in een kom een mengsel van een ½ flesje kookroom, 3 tenen gehakte knoflook, 2 eieren en 3 eetlepels gesnipperde uien. Voeg peper en zout naar smaak toe. Klop de ingrediënten los en roer ze goed door elkaar. Leg de rauwe aardappelschijfjes ‘dakpansgewijs’ in een vuurvaste schaal en giet het room/ei mengsel over de aardappelschijfjes totdat ze net onder het mengsel staan. Strooi de geraspte kaas eroverheen en zet de schaal circa 35-40 minuten in de voorverwarmde oven.
De biefstuk: strooi peper en zout naar smaak op de biefstuk. Verhit 2 royale eetlepels Croma in een koekenpan. Let er hierbij op, dat de boter heet is, maar niet verbrand. Schroei de biefstuk in 3 minuten rondom dicht door met de biefstuk door de pan te ‘lopen’. Gebruik voor het vastpakken een vleestang, geen vork. Laat de biefstuk vervolgens 10 minuten rusten onder aluminiumfolie. De bakboter in de pan wordt gebruikt voor de pepersaus.
De pepersaus: hak de peterselie fijn. Strooi in de koekenpan -waar de bakboter nog in zit- peper naar eigen smaak. Voeg een royale eetlepel jusverbeteraar toe. Blus het geheel af met een ½ kopje water, 4 eetlepels tomato frito en een scheutje kookroom. Roer de ingrediënten door elkaar totdat het een gladde massa is en laat het vervolgens zachtjes inkoken. Voeg als laatste de gehakte peterselie toe. Houd de saus warm.
De gestoofde prei: smelt 50 gram roomboter in een wok en wok hierin de gesneden prei ca. 1 min op hoog vuur. Voeg op het laatste moment een scheutje water toe om de prei af te blussen. Schep het geheel om.
Schep de prei op het midden van een bord. Voeg hier een schep aardappelgratin aan toe. Leg de biefstuk ernaast en giet daar wat pepersaus overheen. Eet smakelijk!

TIP:

Wijnadvies: Chateau Rouvière