Oosterse speklappen met Chinese kool rijst en kroepoek

Ingrediënten voor 4 perso(o)n(en)

4 speklappen
1 Chinese kool

1 zak à 300 gram fijngesneden prei

1 teen knoflook

1 ui

stukje verse gember à ca. 2 cm

2 eetlepels Honig aardappelzetmeel

handjevol cashewnoten

450 gram basmati rijst

Conimex Kroepoek

125 ml Conimex ketjap manis

Conimex Sambal oelek

Perfekt traditionele olijfolie

Bloem

Zout

Peper

Bereidingswijze

Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking.

Snipper de ui en de knoflook fijn. Giet de ketjap in de pan. Giet er net zoveel water bij.  Voeg naar smaak sambal toe. Voeg de gesnipperde ui en knoflook toe. Roer het goed door en breng het aan de kook. Schil de gember en rasp de gember fijn. Voeg de gember toe aan de saus en laat het zachtjes doorkoken. Meng de 2 eetlepels aardappelzetmeel met 4 eetlepels koud water. Giet dit met een straaltje bij de ketjapsaus en roer ondertussen, zodat de saus bindt.  

 

Verhit 5 eetlepels olijfolie in een pan. Breng de speklappen op smaak met peper. Leg een beetje bloem op een bord en haal hier de speklappen doorheen. Bak ze vervolgens in ca. 2 minuten goudbruin aan elke zijde. Laat ze uitlekken op een stukje keukenrol.

 

Snijd de Chinese kool fijn. Wok de Chinese kool kort in dezelfde olie waarin ook de speklappen in zijn gebakken. Voeg de prei toe en breng het op smaak met peper en zout. Wok het geheel kort totdat de groenten geslonken zijn. Voeg de cashewnoten toe en haal het van het vuur.

 

Opmaken

Leg de groenten in het midden van het bord. Leg daarboven een timbaaltje van rijst. Leg de speklappen ernaast. Giet de ketjapsaus over het gerecht.

TIP:

Wijntip: Arthur Metz Elzasser Pinot Blanc