Opperdoezer Ronde
Opperdoezer Ronde is een vastkokende aardappel die alleen in de 100 hectare zavelgrond rond de kerk van Opperdoes geteeld mag worden. Noord-Hollandse Opperdoes verbouwd mag worden. De zavelrijke gronden waar Opperdoezers in groeien, geven de aardappels en hun schil hun kenmerkende smaak. De schil is vrij dun, waardoor ze ideaal zijn om ongeschild te eten. Alleen even borstelen en koken, en genieten maar van deze aardappeldelicatesse! Door het lage zetmeelgehalte en de daardoor vastkokende eigenschappen kun je vrijwel alle kanten op met de Opperdoezer. Zoals gekookt met een beetje (room)boter en zeezout, gepoft op de barbecue, verwerkt tot een zomers stamppotje of geroosterd in de oven.
Verkrijgbaar
Juni t/m september
Voedingswaarden per 100 gram aardappel rauw
Energie - 88 kcal
Energie - 371 kJ
Zout - 0,2 g
Vetten, waarvan - 0 g
verzadigde vetzuren - 0 g
Koolhydraten, waarvan - 19 g
* suikers - 1 g
* zetmeel - 18 g
AOAC-vezels - 1,8 g
Eiwit - 2 g
Calcium - 6 Mg
IJzer - 0,5 Mg
Fosfor - 6 Mg
Kalium - 450 Mg
Natrium - 20 g
Vitamine C - 14 Mg
Vocht - 77 g