Kruidnagelvink met tomatenjus, snijbonen, aardappelen en een tomaten-roomsalade

Ingrediënten voor 4 perso(o)n(en)

  • 4 Noorder kruidnagelvinken
  • 1 zak à 2 kilo Malta aardappelen 
  • 1 zak à 400 gram snijbonen
  • 500 gram trostomaten
  • 10 gram verse basilicum
  • 1 flesje à 250 ml Amelander dressing basilicum
  • 2 klontjes Melkan grasboter
  • 1 nootmuskaatbolletje
  • Scheutje Melkan Kookroom
  • Remia vloeibaar bakken en braden
  • Verstegen peper en zout 

Bereidingswijze

  • Schil de aardappelen en kook deze in een pan met ruim kokend water. Laat de aardappelen droog koken en zet ze aan de kant met de deksel erop, zodat ze warm blijven.
  • Snijd de basilicum fijn en zet dit aan de kant.
  • Pocheer de tomaten door ze in te kruizen aan de onder- en bovenkant en deze 30 seconden te koken in een pan met kokend water.
  • Pak een schaal met koud water. Haal de tomaten uit het kokende water en laat deze afkoelen in de schaal met koud water. Laat de pan met kokend water staan voor de snijbonen. Verwijder vervolgens het velletje van de tomaten. Snijd de tomaat in vier partjes en verwijder de pitjes. Houd de pitjes apart voor de jus van de kruidnagelvinken.
  • Doe de partjes van de tomaat in een kommetje en breng deze op smaak met de Amelander dressing basilicum. Meng dit door elkaar en voeg hier de verse basilicum aan toe. Laat het geheel op kamertemperatuur intrekken.
  • Doe de snijbonen in de pan met kokend water en laat deze kort koken met een snufje zout.
  • Doe een flinke scheut Remia vloeibaar bakken en braden in een koekenpan en bak de Noorder kruidnagelvinken goudbruin. Draai ze om met een tang en laat ze rondom dicht schroeien.
  • Blus de jus in de pan met de kruidnagelvinken af met een beetje water en voeg de tomatenpitjes toe. Laat ze in de jus op een laag vuurtje staan om nog wat door te garen en ze warm te houden. 
  • Pak de pan met de aardappelen en stamp elke aardappel 1 x aan met een stamper. Stamp niet te vaak, zodat het grof blijft. Voeg een klontje boter toe, een scheutje kookroom en een snufje zout en peper. Roer het geheel voorzichtig door met een spatel.
  • Giet de snijbonen af. Voeg een klontje boter toe en rasp hier een beetje nootmuskaat overheen. Doe de deksel weer op de pan en schut de pan om het geheel te mengen.
  • Dresseer de snijbonen en de geprakte aardappelen op een voorverwarmd bord en leg de kruidnagelvink hier bovenop. Giet de jus over de kruidnagelvink en leg wat van de tomatensalade naast het geheel. 
TIP:

Wijntip: Barefoot merlot