Gehaktbal, aardappelen en andijvieschotel

Ingrediënten voor 4 perso(o)n(en)

  • 400 gram rundergehakt
  • 1 bakje à 200 gram magere spekjes
  • 1 zak à 600 gram voorgekookte aardappelschijfjes
  • 1 zak à 400 gram andijvie
  • 1 zakje geraspte jonge kaas
  • 4 trostomaten
  • 2 eieren
  • 2 dl Melkan kookroom
  • G’woon olijfolie voor bakken en braden
  • Vers geraspte nootmuskaat
  • Peper en zout

Bereidingswijze

  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Bak de spekjes in een koekenpan tot ze krokant zijn. Laat de spekjes uitlekken op keukenpapier.
  • Wok de andijvie in een wokpan op hoog vuur en roer regelmatig om, totdat de andijvie geslonken is. Breng de andijvie op smaak met peper, zout en nootmuskaat.
  • Vet een ovenschaal in met olijfolie. Bedek de bodem van de schaal met de helft van de aardappelschijfjes. Verdeel hier de helft van de andijvie en spekblokjes overheen.
  • Kluts in een kom de eieren met kookroom, peper en zout.
  • Giet de helft van het eiermengsel in de ovenschaal en leg de resterende aardappelschijfjes en andijvie hier bovenop. Schenk het overige deel van het eiermengsel hier overheen.
  • Bestrooi de bovenkant van het geheel met ¾ van de geraspte kaas.- Bak het geheel in circa 25 minuten goudbruin in de voorverwarmde oven van 180°C.
  • Meng het gehakt met de rest van de geraspte kaas en breng op smaak met peper en zout.
  • Snijd het kapje van de tomaten en hol de tomaten uit met een kleine lepel.
  • Zet de tomaten in een ovenschaal en vul de tomaten met het gehaktmengsel. Leg het kapje van de tomaat hier bovenop.
  • Zet de gevulde tomaten 15 minuten in de oven op 180°C.
  • Serveer de gevulde tomaten bovenop de aardappel en andijvieschotel.