Rundergehaktbal met gestoofde uien, gebakken aardappelbolletjes en rode bieten salade

Ingrediënten voor 4 perso(o)n(en)

500 gram rundergehakt
1 zak à 300 gram gesneden uienringen
½ ui
1 kropsla
1 zak à 450 gram Peka mini kriel
1 pak à 500 gram Axgro gekookte rode bieten
1 ei
1 beschuit of ½ theekopje paneermeel
1 nootmuskaatbolletje
1 laurierblaadje
½ theelepel gemalen kruidnagel
1 eetlepel gesneden verse bieslook
3 eetlepels Perfekt natuurazijn
Zout
Peper
4 eetlepels Croma vloeibare bakken en braden
2 eetlepels Bertolli traditionele olijfolie
3 eetlepels Perfekt extra vierge olijfolie

Bereidingswijze

Verhit 3 eetlepels vloeibare bakken en braden in een koekenpan. Doe het gehakt in een kom. Voeg 1 ei en 1 beschuit of een ½ theekopje paneermeel toe. Voeg naar eigen smaak zout, peper en geraspte nootmuskaat toe aan het gehakt. Kneed dit tot een gladde massa. Vorm de gehaktballen met de hand en zorg ervoor dat er geen “scheurtjes” in de gehaktballen zitten. Zo blijven ze mooi rond. Braad de gehaktballen op laag vuur goudbruin.
Verhit 1 eetlepel vloeibare bakken en braden in een pan en zweet de uienringen aan. De uienringen mogen niet aanbakken maar moeten op een zacht vuur smeuïg en goudbruin worden.
Verhit 2 eetlepels traditionele olijfolie in een pan en bak hierin de krieltjes.
Snipper de halve ui fijn. Doe in een steelpan de gesnipperde ui, 2 eetlepels azijn en de gemalen kruidnagel. Voeg het laurierblaadje toe en zet dit op een zacht vuurtje. Snijd de rode bieten in plakken en doe dit bij de azijn, ui en kruidenmengsel. Breng het verder op smaak met zout en peper.
Ontdoe de kropsla van de buitenste bladeren. Snijd de kropsla in vieren, verwijder het bruine kontje van de stronk en was deze parten in koud water. Slinger de parten sla droog in de slacentrifuge.
Blus de gehaktballen af met ½ theekopje water, zodat er een jus ontstaat.
Maak een dressing van 3 eetlepels olijfolie en 1 eetlepel azijn. Snijd bieslook fijn tot je 1 eetlepel gesneden bieslook hebt. Breng de dressing verder op smaak met zout, peper en de gesneden verse bieslook. Giet de dressing vlak voor serveren over de sla.

TIP:

Wijntip: Barefoot Merlot rode Californische wijn