Salade Niçoise met tonijn, tomaat, ui, kappertjes, ei en Lodewijker stokbrood

Ingrediënten voor 4 perso(o)n(en)

2 blikjes John West tonijn in olijfolie

100 gram aardappelblokjes 150 gram sperzieboontjes

1 zak à 100 gram kropslamix

4 ronde tomaten

½ komkommer 2 eieren 3 eetlepels Perfekt groene olijven uit pot 1 eetlepel kappertjes 100 gram gesnipperde uitjes

4 takjes verse peterselie 3 eetlepels G’woon mayonaise Melkan smeerbare roomboter 1 Lodewijker stokbrood

Peper en zout

Bereidingswijze

  • Zet de tonijn gedurende 2 uur in de koelkast.
  • Kook de eieren 7 minuten.
  • Kruis de tomaten aan de boven- en onderkant in en dompel deze 30 seconden onder in kokend water. Doe de tomaten daarna in koud water en verwijder de schil. Bewaar het kokend water voor de boontjes.
  • Punt de boontjes en kook ze beetgaar in water met een snufje zout.
  • Snijd de tomaat in vieren en verwijder de zaadjes. Snijd het tomatenvlees zorgvuldig in reepjes en doe ze in een schaal. Voeg de voorgegaarde aardappel blokjes hieraan toe. Leg 8 reepjes tomaat aan de kant voor de garnering.
  • Snijd de halve komkommer met schil in de lengte doormidden. Snijd deze helft nog een keer doormidden met de platte kant naar beneden. Verwijder de zaadjes en snijd de komkommer in halve maantjes. Doe deze bij de tomaat en aardappel blokjes.
  • Laat de olijven uitlekken en halveer de olijven. Voeg de olijven samen met de kappertjes en de gesnipperde ui toe aan de schaal met groente.
  • Open de blikjes tonijn en knijp de olijfolie uit het blikje. Houd de olie apart voor het aanmaken van de sla. Voeg de tonijn toe aan de schaal met groente.
  • Doe de beetgare boontjes in een kom met koud water en trek de boontjes met je handen uit elkaar in 2 helften.
  • Voeg de boontjes toe aan de schaal met groente en tonijn. Meng het geheel voorzichtig door elkaar en breng op smaak met 2 eetlepels mayonaise en een snufje zout en peper.
  • Dresseer de kropsla op een bord en breng deze op smaak met de olie van de tonijn.
  • Vul een kopje met de niçoise salade en zet deze met de kop naar beneden op de kropsla. Trek het kopje er weer vanaf, zodat de salade in een bol op de kropsla blijft liggen.
  • Pel de gekookte eieren en snijd deze door de helft. Leg 1 helft bovenop de salade. Leg hier nog 2 tomaatreepjes bij en een takje peterselie.
  • Snijd het stokbrood in plakjes en serveer dit met de roomboter bij het gerecht.