- Noordertrots
- Verkozen tot beste supermarkt in vlees én brood van Nederland
Ingrediënten voor 4 perso(o)n(en)
- 1 pak Koopmans Appeltaart mix
- 175 gram roomboter of margarine - 1 ei
- 1 eidooier
- 1 kg Noorder Polderappels
- 50 gram suiker
- 75 gram gedroogde ready to eat cranberries
- 2 à 3 theelepels kaneel
- 3 eetlepels abrikozen jam
- 10 Fryske Dúmkes fijn gestampt
Alles op kamertemperatuur
Bereidingswijze
-
Wel de cranberries in weinig lauwwarm water (ca. 15 minuten) en dep ze droog.
- Plaats het rooster iets onder het midden van de oven en verwarm de oven voor.
- Vet de springvorm in met boter of gebruik een bakspray. Bekleed de bodem van de springvorm eventueel met bakpapier, dan lost de taart het beste.
- Roer de boter zacht in een beslagkom en voeg de mix en het losgeklopte ei toe.
- Kneed het geheel met een mixer met deeghaken of met de hand tot een samenhangend deeg. Laat het deeg 1 uur rusten in de koelkast.
- Schil de appels,verwijder de klokhuizen en snijd de appels in royale partjes.
- Meng de appelpartjes met de suiker, kaneel en cranberries en 1 eetlepel kruimels Dúmkes.
- Bestuif het aanrecht met bloem en rol met een deegrol het deeg uit tot een dikte van een 2 euro muntstuk. Bekleed met 2/3 van het deeg de bodem en de rand van de springvorm.
- Strooi op de bodem de verkruimelde Fryske Dúmkes.
- Vul de vorm met het appelmengsel en druk dit aan.
- Vorm van het resterende deeg dunne rolletjes en druk deze op het aanrecht iets plat tot reepjes.
- Leg de reepjes kruislings over het appelmengsel.
- Bestrijk de taart met het losgeklopte eigeel.
- Bak de appeltaart in 60-75 minuten gaar en goudbruin in een oven. Elektrische oven: 180 °C, Heteluchtoven: 165 °C, Gasoven: stand 3-4.
- Doe de abrikozenjam met 2 eetlepels water in een steelpan en verhit de jam. Als de appeltaart uit de oven komt bestrijken met de warme jam.
- Laat de appeltaart ca. 1 uur afkoelen en verwijder dan de springvorm.
Eet smakelijk!