Spareribs met zelfgemaakte chutney salade en knapperige frieten

Ingrediënten voor 4 perso(o)n(en)

4 gegrilde spareribs kant en klaar piri piri

1 bloemkool

1 komkommer

1 rode paprika

4 teentjes knoflook (net à 2 bollen)

1 bakje à 175 gram gesnipperde uien

1 schaal à 500 gram Poiesz tros cocktail tomaten

1 schaaltje à 20 gram verse basilicum

1 zak à 100 gram Poiesz krulsla melange

1 zak à 700 gram Lekker Makkelijk verse frites

1 pak à 390 ml Heinz tomatenblokjes

1 bakje à 175 gram De Molkerei geitenkaas naturel

Tromp & Rueb kruidenazijn (fles à 750 ml)

Louisiana gold red pepper sauce (pot à 57 ml)

Olijfolie

Verstegen peper en zeezout (potje à 40 gram)

Bereidingswijze

Bereid de voorgegaarde spareribs in ca. 15-20 minuten in een voorverwarmde oven van 160 graden (hetelucht stand), op de BBQ of in een pan met een deksel erop.
De dressing: kook een ruime hoeveelheid water in een pan. Snijd de bloemkoolroosjes van de stronk, verwijder het stronkje en snijd de roosjes in stukjes. Blancheer ze ca. 2 minuten in een zeef in het kokende water. Doe intussen 3 delen (ca. 300 ml) kruiden natuurazijn en 1 deel (ca. 100 ml) olie van de geitenkaasblokjes in een grote kom. Voeg peper en zout naar smaak toe. Doe de helft van de gesnipperde uitjes erbij, roer door en zet het apart. Vul een grote kom met koud water. Haal de zeef met bloemkoolroosjes uit de pan en doe de bloemkoolroosjes in het koude water zodat ze afkoelen. Snijd de uiteinden van de komkommer en leg hem horizontaal neer. Verwijder de eerste groene plak met een kaasschaaf. Schaaf de rest in lange slierten en leg deze in de azijn-olie dressing. Voeg de afgekoelde bloemkoolroosjes ook toe, schep door en zet het apart.

De chutney: prik een vork in de bovenkant van de paprika. Zet een gaspit op hoog vuur en grill (blaker) hierop de paprika rondom zwart*. Verpak hem daarna in aluminiumfolie. Hak de teentjes knoflook fijn. Verhit olie in een koekenpan. Fruit hierin eerst de overige uitjes. Voeg de knoflook toe en laat mee fruiten op laag vuur. Snijd de tomaten in kleine stukjes. Voeg ze -samen met de tomatenblokjes uit blik- bij de andere ingrediënten. Schep het geheel door en laat het op zacht vuur doorpruttelen. Schraap de paprika met een mes schoon en snijd hem doormidden. Verwijder de pitjes en snijd hem in grove stukken. Roer de stukken door de chutney. Voeg een beetje tabasco, peper en zout naar smaak toe. Draai het vuur uit en voeg de vers gesneden basilicum toe. Roer door en zet het apart.

Bereid de verse frieten volgens de aanwijzingen op de verpakking. Leg de sla op een bord en giet er dressing overheen. Leg de komkommerslierten en bloemkoolroosjes erbij, garneer met geitenkaasblokjes. Leg de sparerib op het bord samen met een volle juslepel chutney. Serveer met de vers gebakken frieten. Eet smakelijk!

* U kunt de paprika ook grillen in een droge koekenpan.

TIP:

Biertip: Heineken bier