Stamppot hete bliksem met beenham

Ingrediënten voor 4 perso(o)n(en)

1 beenham naturel à ca. 500 gram
500 gram zoete stoofappels
500 gram zure appels Goudreinetten
1,5 kilo Peka stamppot aardappelen
½ pak Perfekt gekoeld sinaasappelsap
50 gram Melkan roomboter zilver
200 gram ambachtelijke spekreepjes
1 schaal peterselie
Verstegen peper en zout uit de molen
4 eetlepels Perfekt vloeibaar bak en braad

Bereidingswijze

Begin met het aanbraden van de beenham. De Poiesz slager heeft de beenham licht gepekeld, dus breng de ham alleen op smaak met de peper. Verhit 2 à 3 eetlepels boter in de pan. Schroei het vlees rondom dicht. Gebruik hierbij een tang, geen vork anders prik je het vlees ‘lek’. Verwarm de oven op 180°C, leg het vlees op een bakplaatje met de braadjus en zet het gedurende 20 minuten in de oven.
Zet de aardappels op met weinig water. Voeg een klein beetje zout toe. Bak de ambachtelijke spekreepjes in een koekenpan zonder boter. Schil ondertussen de appels, halveer deze en verwijder het klokhuis. Houd vier hele Goudreinetten apart en schil deze niet. Doe de gehalveerde appels bij de aardappels in de pan. Kook de appels niet tot moes. Er moeten straks nog wel stukjes appel in de hete bliksem zitten.
Breng de verse jus d’orange aan de kook in een steelpan. Snijd het kapje van de 4 Goudreinetten af en laat het steeltje eraan zitten. Snijd het klokhuis uit de appels. Kook de appels kort in de jus d’orange. De appels moeten in zijn geheel onder de jus d’orange staan, anders worden ze bruin.
Stamp de stukjes appel voorzichtig door de aardappelen en doe de krokant gebakken spekjes erbij. Voeg naar smaak peper en zout toe. Houd de stamppot warm. Haal het vlees uit de oven, giet de jus in een pan en snijd de ham in plakken. Vul de hele appels met de hete bliksem en zet het kapje er weer bovenop. Doe een schep hete bliksem stamppot op het bord. Leg de plakken beenham en de gevulde appel erbij. Maak een kuiltje jus en klaar is de stamppot hete bliksem.

TIP:

Wijntip: Hardy’s Sailing Cabernet Sauvignon Shiraz