Stamppot witlof met kip gehaktbal, kerrie en rode paprika
Ingrediënten voor 4 perso(o)n(en)
Gehaktbal
500 gram gekruid kipgehakt
1 rode paprika
2 theelepels kerrie (naar eigen smaak)
1 ei
1 beschuit, of 15 gram paneermeel
Croma voor bakken en braden
Stamppot:
4 struiken witlof
2-3 Elstar appels
50 gram cranberry’s
1 kg aardappels
Volle melk
Roomboter
Zout en peper
Bereidingswijze
Zet de aardappels op met een bodempje water en een beetje zout. Doe de deksel op de pan, kook het gaar en laat het droogstomen.
Meng het kipgehakt met de fijngesneden paprika , voeg het ei eraan toe en verkruimel de beschuit in het gehakt. Naar eigen smaak 2 theelepels kerrie toevoegen. Alles goed door elkaar mengen. Is het gehakt te los? Voeg nog een beetje beschuit of paneermeel toe.
Vorm het gehakt tot ballen met een iets vochtige hand.
Braad de gehaktballen zachtjes goudbruin in een braadpan met de Croma voor bakken en braden. Zet de deksel schuin op de pan en braad het ca. 10 minuten.
Snijd de witlofstruiken in de lengte door midden, halveer de struiken, verwijder de stevige bittere pit en snijd de witlof fijn.
Schil de appels en verwijder het klokhuis, snijd de appels in kleine blokjes en doe dit met de witlof en de cranberry’s in een kom.
Stamp de aardappels en maak het op smaak met een scheutje volle melk, een klontje roomboter, zout en peper. Roer dit goed door met een spatel.
Blus de gehaktballen af met een ½ theekopje water.
Voeg de witlof, appels en cranberry’s toe aan de puree en roer het goed door met een spatel.
Gebruik een voorverwarmd bord en doe hier de stamppot op. Maak een kuiltje voor de jus, voeg de gehaktbal en tot slot de jus toe.