Varkenshamrollade met Roquefortsaus, peer, verse dadels, mini tomaat, aardappelgratin, haricot verts

Ingrediënten voor 4 perso(o)n(en)

1 varkenshamrollade
1 pak à 250 gram haricot verts

8 San Marzano tomaten
1 pak à 2 stuks Peka aardappelgratin rolls

8 verse dadels

2 eetlepels fijngehakte verse peterselie

3 eetlepels Remia vloeibare bak en braad

1 stuk à ca. 200 gram Roquefort

1 flesje à 250 ml Melkan kookroom
4 eetlepels Bon Appetit geraspte belegen kaas

1 blik à 415 gram Delmonte halve peer
2 theelepels Maggi jussmaakmaker

1 eetlepel Perfekt traditionele olijfolie

zout en peper

Bereidingswijze

Laat de rollade gedurende 45 minuten op kamertemperatuur komen buiten de koelkast. Verwarm de oven voor op 165° C. Dep de rollade droog met een stukje keukenrol voor een knapperig korstje op de rollade. Verhit 3 eetlepels vloeibare bak en braad in een koekenpan. Schroei de rollade rondom dicht. Leg de rollade op een bakplaat en giet er een beetje bakboter over. Plaats deze in de voorverwarmde oven. Bewaar de koekenpan met een beetje bakboter voor het maken van de saus. Braad en gaar de rollade gedurende 55-60 minuten in de oven. Schep om de 15 minuten een beetje braadjus over de rollade, dan droogt deze niet uit.

Breng een pan water aan de kook. Snijd per 15 tot 20 haricot verts de topjes eraf en blancheer ze kort in het kokende water. Houd ze vervolgens apart. Snijd de aardappelgratin rol, terwijl de rol nog in het plastic zit, in drie stukken. Verwijder vervolgens het plastic en plaats de plakken aardappelgratin op een bakplaat. Bedek het bovenste gedeelte van de aardappelgratin met geraspte kaas. Snijd de tomaatjes kruislings in aan de bovenkant. Strooi er een beetje peper en zout over en giet er een klein beetje olijfolie in. Leg ook tomaatjes op de bakplaat. Zet de bakplaat gedurende 25-30 minuten naast de rollade in de oven. Houd de tomaatjes goed in de gaten want deze kunnen eerder klaar zijn. De gratin is klaar als deze lichtbruin gekleurd is aan de bovenkant.

Verhit het restje bakboter van de rollade. Doe er 2 theelepels jussmaakmaker bij en blus dit af met 1 dl water. Laat de jus koken en los hier een half stuk Roquefort in op. Giet de helft van de kookroom erbij en laat de saus zachtjes inkoken. Voeg eventueel naar smaak nog een beetje Roquefort toe en giet er een beetje vocht van de peren bij. Roer de saus regelmatig door totdat alle kaas is gesmolten. Snijd de witte peer in tot de helft en druk er op zodat er een waaier ontstaat.

 

Opmaken
Verwijder het net van de rollade. Snijd de rollade in plakken en leg ze op een voorverwarmd bord. Dresseer de haricot verts ernaast met de aardappelgratin en de tomaten.

Leg de peer op de rollade en schep de roquefortsaus erover heen. Garneer het gerecht met de dadels en een beetje fijngehakte peterselie.

TIP:

Wijnsuggestie: House of Mandela Pinotage